Spring til indhold

Sektorer i fokus

The Trade Council i Sydøstasien består af mere end 30 handelsrådgivere og sektoreksperter, som arbejder tæt sammen på tværs af hele regionen. Her kan du læse en kort profil af udvalgte sektorer i Singapore og Sydøstasien, hvor dansk ekspertise og service efterspørges.

Energi,  Miljø & Vand

Optimering og effektivitet er alfa og omega, når en befolkning blot lidt større end Danmarks skal bo et areal svarende til Bornholm. Singapore har den højeste procentdel af træer i verden, og ifølge Singapores ’Use Land Plan’ skal 85% af befolkningen bo højst 400 meter fra en park. 2018 blev udråbt som ’Year of Climate Action’, og en bæredygtig profil med stor ’liveability’ er bærende for landets fortsatte udvikling. Rene, grønne og bæredygtige løsninger er med andre ord efterspurgte.

Allerede før klimakonferencen i København i 2009 forpligtede Singapore gennem deres 2020 business-as-usual (BAU) level sig til at reducere landet forureningsudslip med 16%. Singapore har implementeret flere energisparende foranstaltninger samt et avanceret og integreret affaldshåndteringssystem, men for at opnå visionen om at blive en ”Zero Waste Nation” søges der efter nye løsninger. Med begrænset adgang til vedvarende energi, er energieffektivitet en grundlæggende strategi for reducering af forureningsemission, og der arbejdes målretter for at opnå målet om at forbedre energieffektiviteten med 35% inden 2030.

Med en placering i Asiens hjerte har Singapore udviklet sig til et foretrukket sted for internationale cleantech-virksomheder, som søger at udvikle og levere løsninger til hele APAC. Østaten byder årligt velkommen til en lang række globale platforme og cleantech-arrangementer for industri- og regeringsledere med dét fælles formål at løse miljømæssige udfordringer for morgendagens byer. ’Transforming Tomorrow’s Cities with Clean Environment Solutions’ bliver afholdt den 8. til den 12. juli 2018 i Singapore, og ’World Cities Summit’ samt ’Singapore International Water Week’ er andre arrangementer, som er værd at holde øje med.

 

Tech

Geografisk beliggenhed og et kosmopolitiske miljø giver virksomheder i Singapore et centralt udgangspunkt for imødekomme behovene i et hastigt voksende Asien. Regionen er udset som den næste drivkraft for efterspørgsel og innovation, hvorfor Singapore godt rustet til at hjælpe danske teknologivirksomheder til at forstå og imødekomme forbrugernes behov i hele Asien. Gode logistikforbindelse, nem markedsadgang og globalt talent er blandt de vigtigste drivkræfter.

I løbet af de næste 10 år forventes den digitale økonomi i ASEAN at vokse til DKK 1.295 mia*. E-handel vil alene stå for DKK 570 mia. Gennem ASEAN-samarbejdet arbejder de vækstende økonomier i Sydøstasien på fremme den digitale infrastruktur samt at strømline regionale handelsregler for e-handel. Samarbejdet skal styrke en friere bevægelse af e-handelsvarer og i endnu højere grad forbinde markederne på tværs af regionen.

Singapore har en klar ambition om at være verdens første ’Smart Nation’, og landet er allerede et populært valg for internationale spillere inden for blandt andet ”Internet of Things”. Sydøstasiens marked for IoT anslås til at nå DKK 47,94 mia.** i 2020, og for at understøtte virksomheder og udnytte netop digitaliseringen har Singapore planlagt store investeringer i 5G-mobilnet, sensornetværk samt det nationale bredbåndsnetværk. Med ’Research Information and Enterprise 2020 Plan’ investerer Singapore i sin Smart Future - mere præcist DKK 18 milliarder i services og digital økonomi. Danmark er en kilde til inspiration, og specielt efter at København blev udnævnt som verdens smarteste by i 2017, er efterspørgslen og samarbejdsmulighederne store.

Singapore er et af de førende globale FinTech-hubs, og vores to lande har to samarbejdsaftaler på området: Én mellem Singapore Fintech Association og Copenhagen FinTech samt én mellem the Monetary Authority Singapore og Finanstilsynet. Begge aftaler understreger et fælles fokus samt lyst til at samarbejde inden for teknologisk udvikling af finanssektoren.

 

Sundhed

Ligesom Danmark står Singapore over for en aldrende befolkning. Den såkaldte ”Silver tsunami” forventes at medføre, endnu flere investeringer i sundhedssektoren end Singapores gennemsnitlige 4% af BNP. Singapores ”Healthcare 2020 Masterplan” skal give alle singaporeaner adgang til sundhedsydelser af høj kvalitet, mens sund livstil og aktiv aldring aktivt promoveres. Forskning og udvikling af nye innovationsteknologier og medicinsk teknologi åbner døre for dansk ekspertise og skaber grobund for tæt samarbejde med forskere fra Singapore-baserede forskningsinstitutter, universiteter, sundhedsklynger og hospitaler.

Dansk ekspertise inden for sundhedsinfrastruktur har blandt andet gode vilkår for at levere ledelse, konsulenttjenester og avanceret teknologi til de mange plejehjem, der skal opbygges og udrustes i de kommende år. Selvom Singapore er i fremgang med sine TeleHealth initiationer, er der teknologiske mangler i forhold til fjernpleje og hjemmebaserede løsninger. Særligt inden for teknologi og innovation er der forretningsmulighed at hente for danske virksomheder.

Det samme gælder kreative ideer til at udvikle tjenester og løsninger til behandling af kroniske sygdomme.  For at komme nærmere målet et "one patient one record system’, søger Singapore teknisk knowhow inden for e-Health samt elektroniske protokoller. Samarbejdsaftalen mellem DTU og A*STAR om personlig præcisionsmedicin udtrykker de store fælles ambitioner samt udsigten til et tættere samarbejde mellem Singapore og Danmark på sundhedsområdet.

I nær fremtid byder Singapore på to store vinduer, hvor danske virksomheder kan vise deres ekspertise frem og udforske markedet. ’Medical Fair Asia’ afholdes den 29.-31. august 2018, og ’The International Ageing Asia Innovation Forum’ bliver afholdt den 14.-15. maj 2019.

*Kurs: DKK 100 - SGD 467

**Kurs: DKK 100 - USD 636

collage sectors
Kontakt os på sinamb@um.dk