Spring til indhold

Sikre fødevarer i kinesiske kølediske: Danske vækstrådgivere gør en forskel i Kina.

15.08.2018  08:44
Tredje del af sommerserie: Fire vækstrådgivere fortælle om resultaterne af myndighedssamarbejder på områder som miljø, landbrug, sundhed og fødevarer.

Madfusk er dagligdag i Kina

Fødevareskandaler og historier om madfusk er hverdag i Kina. Kød med alarmerede bakterieniveau, ris der indeholder tungmetaller og gammel madolie på nye flasker er bare nogle af de historie, der har præget avisoverskrifterne i de senere år. Det gør mange kinesere bekymrede for, om det er sikkert at putte mad i munden.

Men ingen forbruger, hverken i Danmark eller i Kina, bør gå rundt og være bekymret for, om de madvarer de køber i supermarkedet, er sikre at spise, siger Christian Dehlholm, tidligere statskonsulent for fødevarer i Beijing.

Derfor er de kinesiske myndigheder også interesserede i at arbejde tæt sammen med Danmark for at kunne implementere nogle af de systemer, som Danmark er så kendt for, siger han.

Danmark uddanner kinesiske fødevarerkontrollanter

Vækstrådgiver for landbrug og fødevarer, Tilde Hellsten, har arbejdet med fødevaresikkerhed i Kina siden 2015. Hun er enig i, at de kinesiske myndigheder gerne vil arbejde tæt sammen med danske fødemyndigheder, fordi Danmark er verdensførende når det gælder fødevaresikkerhed.

Tag med Tilde på et lokale madmarked, og se hvilke forhold kinesiske myndigheder forsøger at rydde op i på fødevarefronten i disse år:

Et af de områder, hvor Danmark har været med til at gøre en forskel, er på området omkring fødevarekontrollanter.

Danmark stod i april 2018 for at uddanne 90 nye fødevarekontrollanter fra hele Kina. Undervisningen stod fire danske fødevareeksperter fra den danske fødevarestyrelse for.

Men fødevaresamarbejdet er ikke bare godt for kinesiske forbrugere, det gavner også dansk eksport. Kina gav i februar i år Danmark tilladelse til at sælge varmebehandlet kød til Kina. Et tilladelse som Den Danske Ambassades fødevareteam i Beijing, sektoreksperter og danske myndigheder har arbejdet på i 10 år.

Hør Christian Delholm fortælle om det dansk-kinesisk fødevaresamarbejde: