Spring til indhold

Hør ambassadør Mogens Pedersen i P1 Orientering om Den Internationale Straffedomstols retssag mod LRA-kommandant Dominic Ongwen

21.07.2017  11:04
Danmark har netop indgået et samarbejde med Den Internationale Straffedomstol, der varetager retsforfølgelsen af LRA-kommandanten Dominic Ongwen. Samarbejdet vil bringe retssagen tættere på de berørte i Norduganda.

Herrens Modstandshær eller Lord’s Resistance Army (LRA) har indtil for 10 år siden hærget det nordlige Uganda med drab og mishandling af titusinder. Selvom LRA’s leder, Joseph Kony, med en mindre gruppe tilhængere stadig huserer i Den Centralafrikanske Republik, så er der iværksat et freds- og forsoningsarbejde, som Danmark støtter.

Som led i dette er det vigtigt, at de, der har begået krigsforbrydelser eller forbrydelser mod menneskeheden, bliver retsforfulgt, men også får en fair rettergang. Netop dette er på dagsordenen ved retssagen mod Dominic Ongwen ved Den Internationale Straffedomstol i Haag, som blev igangsat i december 2016.  Ongwen var blandt de øverstbefalende i LRA indtil han overgav sig for godt to år siden.
Men der er langt fra Norduganda til Haag, og retsprocessen kan virke fjern. Derfor har den danske ambassade påbegyndt et samarbejde med Den Internationale Straffedomstol om at udbrede kendskabet til retsprocessen i de berørte områder i nord.
Hør udsendelsen i P1 Orientering her, hvor ambassadør Mogens Pedersen bliver interviewet.