Spring til indhold

Danmark femte største leverandør til FN

07.07.2017  05:54
Danmarks samlede eksport til FN-familien er steget med over 30 procent i 2016 og udgør nu 4,8 milliarder kroner, viser en ny rapport.

Danmarks samlede eksport til FN-familien er steget med over 30 procent i 2016 og udgør nu 4,8 milliarder kroner, viser en ny rapport.
 
Dermed er Danmark rykket op som den 5. største leverandør af udstyr til FN’s mange organisationer som FN’s børnefond (Unicef), udviklingsprogrammet (UNDP) og Flygtningehøjkommissariatet (UNHCR).
 
For to år siden lå Danmark på en 9. plads og sidste år på en 7. plads.
 
”Danske virksomheder klarer sig imponerende godt i den internationale konkurrence om at levere varer og tjenester til FN. Det er godt for væksten og beskæftigelsen i Danmark. Men det er også meget vigtigt for FN’s organisationer og operationer, fordi danske virksomheder leverer høj kvalitet inden for transport, IT og kommunikationsudstyr, medicin, vacciner etc.,” siger minister for udviklingssamarbejde, Ulla Tørnæs.

Det er FN’s kontor for projektledelse UNOPS, der bor i FN-byen i København, der har offentliggjort FN’s samlede indkøbsrapport. Og netop FN-byen i København med 11 FN-organisationer og 1500 ansatte er ifølge Ulla Tørnæs en klar strategisk fordel for danske virksomheder.
 
”Det giver danske virksomheder nemmere adgang til FN, og Udenrigsministeriet arrangerer løbende indkøbsseminarer i samarbejde med FN-byen, hvor vi bringer FN-organisationerne og danske virksomheder sammen. Danmark sælger jo for næsten 8 gange så meget til FN-familien, som Norge og Sverige gør tilsammen – og det kommer jo ikke af sig selv,” fastslår Ulla Tørnæs.

Ifølge ministeren flugter de danske virksomheders øgede samarbejde med FN-systemet også med regeringens nye udviklingspolitiske og humanitære strategi.

”Vi ønsker i endnu højere grad at inddrage private danske aktører som partnere i udviklingssamarbejdet. Vi har brug for at bringe deres viden, kompetencer og teknologi i spil for at løse de globale udfordringer i forhold til sult, sygdom, klimaforandringer, energi – og helt generelt i forhold til fattigdom og flygtninge. Deres inddragelse er en forudsætning for at leve op til FN’s verdensmål,” siger Ulla Tørnæs.
 
Danmarks samlede eksport til FN systemet er steget fra 3,7 milliarder kroner i 2015 til 4,8 milliarder kroner i 2016. Tjenesteydelser udgør den største del på knap 3,2 milliarder kroner, varedelen udgør cirka 1,7 milliarder kroner.

Med 1500 ansatte er FN-byen i København den 6. største i den vestlige verden målt på antal medarbejdere.
Link til UNOPS-rapport: https://www.unops.org/SiteCollectionDocuments/ASR/2016_ASR.pdf

For yderligere presse: Poul Kjar, 41 86 59 75