Spring til indhold

Sig fra over for psykisk vold i kæresteforholdet

05.12.2017  06:30

Hver tredje ung synes, det er svært at sætte grænser over for kæresten. Det betyder, at de kan være i risiko for at blive udsat for psykisk vold. Derfor lancerer ligestillingsminister Karen Ellemann en kampagne, der skal forebygge, at unge ender i voldelige forhold.

Er det okay at håne sin kæreste foran andre? At dele nøgenbilleder af sin kæreste uden at få samtykke? Eller at tjekke sin kærestes mobil uden at have fået lov?

Når man er ung, er svarene på disse spørgsmål ikke helt lette. Det kan gøre det svært for mange unge at sige fra, når deres grænser overskrides af en kæreste. Derfor skal en ny kampagne fra ligestillingsminister Karen Ellemann sætte fokus på tidlige tegn på vold og skabe refleksion over egne grænser.

Kampagnen skal køre på de sociale medier og tage afsæt i tre kortfilm. Filmene viser, hvad psykisk vold kan være ved at vise forskellige scenarier, hvor unge er i usunde forhold med forskellige former for psykisk vold og kontrol. Derudover vil bloggere og en youtuber fortælle om deres erfaringer og lægge op til debat og refleksion. Målet er at hjælpe unge med at spotte tegnene på usunde forhold, så de kan sige fra og bryde voldsspiralen.

”Vold er ikke kun blå mærker. Mange typer af vold efterlader slet ikke spor på kroppen, men begynder i det små med manipulation og kontrol, som intensiveres, mens den, der bliver udsat for det, nedbrydes mere og mere. Særligt de unge er ikke opmærksomme på tegn, der viser, at deres forhold er ved at bevæge sig i en usund retning. Vi skal tage de unge alvorligt og hjælpe dem til at sige fra” siger ligestillingsminister Karen Ellemann.

En ny holdningsundersøgelse fra Epinion viser, at ca. hver tredje ung i alderen 16-24 år synes, at det er svært at sætte grænser i et forhold. Ca.22 procent af de unge kvinder har været i forhold, hvor de synes, at deres grænser er blevet overtrådt fysisk af deres kæreste, og ca. 33 procent har oplevet, at deres grænser er blevet overtrådt psykisk. Undersøgelsen viser også, at op mod 18 procent af de unge mænd har været i forhold, hvor de synes, deres grænser er blevet overtrådt enten fysisk eller psykisk.

”Det er bekymrende, at så mange unge – både kvinder og mænd - oplever vold og har svært ved at sætte grænser. Det betyder, at de er i risikozonen for at blive udsat for psykisk eller fysisk vold. Grænser er selvfølgelig forskellige, men det er vigtigt at være opmærksom på signalerne på, at et forhold er kørt af sporet. Kampagnen skal hjælpe de unge med at genkende tegnene på et usundt forhold, så de kan sige fra og respektere hinandens grænser. For den psykiske vold kan være mindst lige så skadelig som den fysiske vold. Og den kan ramme alle – uanset køn, alder og etnicitet,” siger Karen Ellemann.

Kampagnen løber fra d. 5. december til d. 21. januar og er en del af den nationale handlingsplan mod vold i familier og nære relationer.

Kontakt: Anna Munck, presserådgiver, Udenrigsministeriet, annmun@um.dk, 61 07 90 33