Spring til indhold

Taler Tjetjenien med FN’s ekspert på LGBT-rettigheder

19.05.2017  07:34

Ligestillingsminister Karen Ellemann mødes i dag i Bruxelles med FN’s uafhængige ekspert på LGBT-rettigheder, Mr. Vitit Muntarbhorn, der er udpeget af Menneskerettighedsrådet.
Karen Ellemann vil blandt andet spørge ind til rapporterne om forfølgelser, tortur og drab på homoseksuelle i Tjetjenien og til FN’s reaktion.
Mødet finder sted i Bruxelles i forbindelse med ligestillingsministerens deltagelse i en europæiske konference om LGBTI-rettigheder.
”Rapporterne om forfølgelse af homoseksuelle i Tjetjenien er dybt foruroligende, og det ligger regeringen meget på sinde, at det internationale samfund reagerer og opfordrer Rusland til at undersøge sagen. Vi var et af de første lande, der udtrykte stærk bekymring over rapporterne, og udenrigsminister Anders Samuelsen har rejst sagen over for den russiske udenrigsminister Sergej Lavrov. Og i dag drøfter jeg sagen og FN’s reaktion med den uafhængige ekspert på LGBT-rettigheder Vitit Muntarbhorn,” siger Karen Ellemann. 
Hun understreger, at LGBTI-spørgsmålet også vil stå højt på Danmarks dagsorden, hvis det lykkes regeringen at få Danmark valgt ind i Menneskerettighedsrådet i 2018.
Ministeren deltager i Bruxelles i det 5. europæiske IDAHOT Forum (International Day against Homophobia, Transphobia and Biphobia). Konference har til formål at fremme rettigheder og ligestilling for LGBTI-personer og styrke det europæiske samarbejde på området. Danmark var vært i 2016 og overrækker i år værtsskabet og en medfølgende regnbuefarvede fane til de belgiske værter.
”IDAHOT er et vigtigt europæisk forum i kampen for LGBTI-rettigheder. Her mødes LGBTI-organisationer med ligestillingsministre fra en række europæiske lande – og drøfter fremskridt og tilbageskridt. Jeg vil blandt andet fremhæve, at Danmark er gået i spidsen - og som det første land i verden - har fjernet transkønnethed fra listen over psykiske sygdomme,” siger Karen Ellemann.
Hun understreger, at der stadig er langt igen i mange lande, både i og uden for Europa, før LGBTI-personer kan nyde friheden til at vælge partner og leve åbent med deres seksuelle orientering eller kønsidentitet.
Under konferencens ministerkonference deltager Karen Ellemann i en paneldebat om årets Rainbow Index 2017. Dernæst underskriver ministeren konference-erklæringen på vegne af Danmark efterfulgt af en kort pressekonference med de øvrige ministre.
 
For yderligere presse: Poul Kjar, 41 86 59 75