Spring til indhold

Danmark støtter flygtninge fra uroligheder i Myanmar

08.09.2017  11:53
Udviklingsminister Ulla Tørnæs har i dag bevilget 20 mio. kr. til FN’s Verdensfødevareprograms humanitære indsats til fordel for de tusinder af mennesker, der er flygtet til Bangladesh som følge af de seneste ugers alvorlige uroligheder i Myanmars Rakhine State.

Der er indtil videre ankommet ca. 150.000, men FN frygter nu, at tallet vil stige til 240.000 inden for den nærmeste fremtid. Derudover har FN’s Flygtningehøjkommissariat, UNHCR, netop i dag fået frigivet 6,2 mio. kr. under deres aftale med Danmark til anvendelse på begge sider af grænsen. Yderligere konkrete initiativer er under forberedelse.

Udviklingsministeren, Ulla Tørnæs siger:

”Jeg er stærkt bekymret over udviklingen i Rakhine og rapporterne om militærets overgreb. Jeg fordømmer enhver vold mod civile og opfordrer konfliktens parter til at sikre den nødvendige beskyttelse af rohingyaerne og alle andre civile. Jeg appellerer samtidig til, at der sikres fuld humanitær adgang til de mange, der har akut behov for hjælp.

Det er for mig helt afgørende, at vi får hjælpen frem til alle mennesker i nød. Danmark spiller en vigtig rolle i dialogen med de civile myndigheder om situationen i Rakhine, og her understreger vi løbende behovet for at sikre fuld humanitær adgang. Jeg har samtidig meddelt vore internationale humanitære partnere, at vi er klar med kontant dansk støtte, så snart de får muligheder for at levere humanitær bistand til alle nødlidende i Rakhine.

I mellemtiden styrker vi vores støtte til fordel for de nyankomne flygtninge i Bangladesh, hvor myndighederne har ydet en afgørende rolle for at yde flygtningene humanitær assistance. Vores støtte sker gennem vores tætte samarbejde med FN’s Verdensfødevareprogram og UNHCR, som gennemfører en stor og afgørende indsats for at bistå i den overordentlig vanskelige og ulykkelige situation, der udfolder sig netop nu.”

Danmark har et substantielt udviklingspolitisk engagement og politisk dialog med Myanmar. Udover en omfattende humanitær indsats er det danske udviklingsengagement i Myanmar især fokuseret på at forbedre grundskoleuddannelser, støtte fattige fiskere, også i Rakhine, og skabe jobs i små og mellemstore virksomheder. Derudover har Danmark en politisk dialog med Myanmar om at fortsætte den demokratiske udvikling og fremme menneskerettighederne.

For yderligere information kontakt:
Marie Dørup Olesen, presserådgiver, tlf.: 61979070