Spring til indhold

Et reformatorisk rekviem i København, Berlin og Nordslesvig

09.10.2017  15:11
Den 20. oktober skal det splinternye værk indenfor klassisk musik: ”Et Reformatorisk Rekviem” opføres for første gang i Grundtvigs Kirken i København.

Den unge, tyske komponist, Leon Tscholl, står bag værket og koncerten i København er begyndelsen på en kort turné, der fortsætter til Berlins Passionskirke den 22. oktober og slutter med tre koncerter i Nordslesvig.

Med på turné er 75 sangere, 63 orkestermusikere, to solister (den danske sopran Iben Silberg og den tyske Nikolaus Fluck på bariton), samt en hær af organisatorer.
Koncertprojektet er opstået som et samarbejde mellem det tyske mindretal i Nordslesvig (hovedarrangør), ”Landesmusikrat Schleswig-Holstein” med dertilhørende ”LandesJugendOrchester” og den nordslesvigske musikforenings ”Oratorienchor”.

”Det kulturelle flagskib ”Oratorienchor” skal være med til at formidle et positivt billede af det tyske mindretal til København og Berlin. Samtidig skal kooperationsværket fejre reformationsåret. Vi glæder os til at have det unge, spændende ”LandesJugendOrchester” fra Slesvig-Holsten med ombord, som både vil bidrage til projektets kvalitet og gøre det til en grænseoverskridende musisk udveksling.” siger Marion Petersen, Kulturudvalgsformand i det tyske mindretal i Danmark.

Det ”Reformatoriske Rekviem” er en helaftenskomposition for sopran, kor, bariton og orkester, en komposition, der blev bestilt af det tyske mindretal i 2015/2016. Projektet er en del af Reformationens 500-års jubilæum, men vil også nuancere billedet, ved at belyse både positive og negative følger af reformationens begyndelse: ”Værkets mål er, at skabe et kunstnerisk frirum, der både giver mulighed for at mindes Reformationen – men også giver plads til at mindes dens ofre – gennem musik og gennem Luthers tekster” forklarer komponist Leon Tscholl.