Spring til indhold

Samuelsen om Ukraine: Store reformfremskridt, men stadig langt igen

06.07.2017  06:00
Udenrigsminister Anders Samuelsen deltager den 6. juli i en international Ukraine-konference i London. Konferencen sætter fokus på Ukraines reformproces.

Udenrigsminister Anders Samuelsen udtaler:

”Ukraine har gjort større fremskridt siden Maidan-oprøret i 2014 end i hele perioden siden Ukraines uafhængighed i 1991. Og det trods russisk aggression og konflikten i øst. Men der er lang vej endnu. Derfor er det vigtigt, at vi støtter og presser på for momentum i landets reformproces. Det har betydning for Ukraine - men også for stabilitet, sikkerhed og velfærd i vores nærområde. Det er også derfor Danmark har sat sig i førersædet i EU’s anti-korruptionsindsats i Ukraine. Og det er derfor at jeg i London vil annoncere, at næste års konference bliver i København. Det bliver en stor begivenhed med ministre og delegationer fra mange lande. Det vil være endnu en illustration af den store betydning, vi tillægger forholdet til Ukraine”.

Ukraines reformfremskridt førte i juni måned til, at landet opnåede visumfrihed til EU. Inden længe træder associeringsaftalen med EU i kraft permanent. Men Ukraine har langt igen, og det er nødvendigt at fortsætte støtten og opfordre til yderligere fremskridt. Det er formålet med konferencen. Den ukrainske regering præsenterer i London en handlingsplan for reformer frem mod 2020. Den har fokus på fem områder: Økonomisk vækst, menneskelige ressourcer, god regeringsførelse, retsstatsprincipper og anti-korruption samt sikkerhed og forsvar. Kommer regeringen i mål med denne handlingsplan, vil Ukraine være godt på vej til at blive et reformeret og fremgangsrigt samfund.

”Jeg er særligt glad for, at det er London, der er vært. Uanset Brexit har vi brug for et UK, der fortsat vil være en vigtig allieret for EU i centrale spørgsmål om sikkerhed og stabilitet i Europa. Det får jeg lejlighed til at drøfte med min britiske kollega, som jeg mødes med inden konferencen”, fortsætter Samuelsen. 

Danmark vil være vært for en tilsvarende Ukraine-konference i København i 2018. Konferencen vil gøre status for reformprocessen og sætte fokus på potentialet i det ukrainske samfund og økonomi. Det vil udenrigsministeren drøfte videre med Ukraines udenrigsminister Klimkin når de mødes i London.