Spring til indhold

Københavnske elever og H.K.H. Kronprinsessen har sat julen i gang

24.10.2018  13:49
Årets U-landskalender blev i dag præsenteret med kongelig deltagelse på Utterslev Skole i København. Sammen med Dansk Flygtningehjælps generalsekretær Christian Friis Bach og DR’s børnevært Isabel Ndiaye viste udviklingsminister Ulla Tørnæs lågekalenderen og det tilhørende undervisningsmateriale frem til 173 ivrige elever.Det sydede af forventning i morges på Utterslev Skole, hvor 173 spændte elever fra 2.-3. klasse sad klar i idrætssalen og ventede på at få præsenteret årets U-landskalender. H.K.H. Kronprinsessen deltog i dagens præsentation i sin egenskab af protektor for Dansk Flygtningehjælp, som i år får overskuddet fra salget af Børnenes U-landskalender.

”I dag er en helt særlig dag, for der er nu to måneder til juleaften og så kan man købe Børnenes U-landskalender i alle Danmarks butikker og hjælpe syriske flygtningebørn i Jordan, Libanon og Tyrkiet,” sagde dagens vært, Isabel Ndiaye, før hun inviterede udviklingsminister Ulla Tørnæs, den syriske flygtning Noura Bittar Søborg og generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp Christian Friis Bach op på scenen for at gøre eleverne klogere på årets projekt.

Julehjælp og læring
”Julen handler både om at hygge og om at hjælpe hinanden, og Børnenes U-landskalender er en helt særlig juletradition, der i mange år har hjulpet børn i udviklingslande til at få et bedre liv,” sagde udviklingsminister Ulla Tørnæs og fortsatte: 

”Vi skal hjælpe børn på flugt til at få en god hverdag i de nye lande, som de er flygtet til. Ved at købe Børnenes U-landskalender i år kan danske børn hjælpe syriske børn, der er flygtet til Libanon, Jordan og Tyrkiet, til en bedre hverdag med plads til skolegang, fritid og leg. Samtidig kan danske børn gennem undervisningsmaterialet få indblik i konflikten i Syrien, og om hvordan det er at være barn på flugt.”

Ørkenlandet Jordan
I år går overskuddet fra Børnenes U-landskalender til Dansk Flygtningehjælp, der vil hjælpe syriske flygtningebørn i nærområderne til igen at få så tryg og normal en hverdag som muligt. Det sker via støttende aktiviteter for børn i særlige medborgerhuse. Siden borgerkrigen i Syrien brød ud i 2011, har mere end fem millioner syrere søgt tilflugt i Tyrkiet, Libanon og Jordan. Halvdelen af dem er børn.

”De fleste børn i Syrien havde en normal hverdag med fritid, skole og venner, der mindede om danske børns hverdag, indtil borgerkrigen brød ud og tvang dem til at flygte. Jeg er glad for at Børnenes U-landskalender er med til at hjælpe nogle af de børn, der forhåbentlig en dag skal forme og genopbygge et fredeligt Syrien,” sagde Dansk Flygtningehjælps generalsekretær Christian Friis Bach.

Som afslutning på arrangementet hjalp H.K.H Kronprinsessen med at uddele u-landskalendere til eleverne på Utterslev Skole.

Gammel juletradition er populær på danske skoler
Børnenes U-landskalender er et over 50 år gammelt samarbejde mellem DR og Danida/Udenrigsministeriet om at støtte børn i udviklingslande og samtidig give danske børn et indblik i anderledes børneliv.

Danida udgiver årligt et undervisningsmateriale til folkeskolens 1.-4. klasse med udgangspunkt i årets land, der har fokus på fordybelse, faglig læring og web-formidling. I år er materialet udvidet med opgaver, så det kan bruges helt op til 5. klasse.

Undervisningsmaterialet er populært på danske skoler, og i 2017 arbejdede 130.000 elever med U-landskalenderens bøger, mens over 200.000 elever brugte materialets opgaver, film og digitale værktøjer. I 2018 når undervisningsmaterialet ud på mere end 700 danske skoler.

I centrum af skolematerialet står årets bog, som i 2018 er skrevet af børnebogsforfatter Bodil El Jørgensen. ”Månestenen” udfolder fortællingen om hverdagslivet og drømmene hos den syriske flygtningepige Nour og hendes familie, der bor i en lillebitte lejlighed i Jordans hovedstad Amman.

Samtidig har Dansk Flygtningehjælp lavet virtual reality-oplevelsen ’Se verden med en flygtnings øjne’, hvor danske skolebørn kan få oplevelsen af at være et syrisk flygtningebarn i Jordan med 14.000 VR-briller, som er sendt ud til skolerne sammen med undervisningsmaterialet.

U-landskalender på tv: Selma, Theo, Baseboys og Isabel
I år indeholder den traditionsrige lågekalender to kalendere: én til små børn, der handler om ”Selmas Saga” og sendes på DR Ramasjang og én til de større børn, der handler om den ny-producerede julekalender ”Theo og den magiske talisman” og sendes på DR1.

DR har desuden produceret film fra Jordan, som vises i efteråret på børnekanalerne Ramasjang og Ultra. De større børn skal rejse til ørkenlandet med de to drenge fra ”Baseboys”, Morgan og Isa, mens de mindre børn rejser med Ramasjangvært Isabel Ndiaye på en skattejagt i selskab med Jordans børn. Produktionen af programmerne er støttet af Udenrigsministeriet.

U-landskalenderen er til salg fra i dag d. 24. oktober i Arnold Busck, Coops butikker, Meny, Min Købmand, Spar, DS Salling Groups butikker, Nemlig.com, Top Toys butikker og i Dansk Flygtningehjælps webshop. Kalenderen koster 45 kr.


For yderligere information kontakt:

Få mere information på www.u-landskalender.dk eller kontakt

Kommunikationsmedarbejder i Udenrigsministeriet; Kathrine Dalsgaard på 61979253 eller kathda@um.dk
Presserådgiver for udviklingsminister Ulla Tørnæs; Maria Westh på 50778664 eller mawest@um.dk
Information om årets projekt fås ved at kontakte Kommunikationsrådgiver i Dansk Flygtningehjælp Thomas Helsborg på 2898 7628 eller thomas.helsborg@drc.ngo