Spring til indhold

Samuelsen til FN's Menneskerettighedsråd: De ansvarlige for overgreb i Syrien må stå til ansvar

26.02.2018  07:06
Udenrigsministeren deltager i dag i åbningen af FN’s Menneskerettighedsråd.

Åbningen af Rådets samling finder sted efter FNs Sikkerhedsråds vedtagelse af en humanitær våbenhvileresolution for Syrien den 24. februar. Udenrigsministerens deltager i forbindelse med besøget i en række højniveau arrangementer med Syrien på dagsordenen og mødes desuden med FN’s særlige udsending for Syrien, Staffan de Mistura.

Anders Samuelsen siger:

”Sikkerhedsrådets enstemmige vedtagelse af en våbenhvileresolution i lørdags var et skridt i den rigtige retning for Syrien og tænder et lille håb. Men vi må ikke være naive. Resolutionen skal implementeres. Alle magter - også Rusland - har nu et ansvar for, at det syriske regime stopper deres bombardementer og tillader humanitær adgang.

Men som internationalt samfund kan vi heller ikke bare kigge den anden vej når der bliver begået bestialske overgreb i Syrien. De personer, som begår overgreb, skal kunne stilles til ansvar for deres handlinger. Det er derfor Danmark aktivt støtter de mekanismer under FN og andre organisationer, der arbejder på at kunne retsforfølge de skyldige, når den dag kommer. Det er noget verdenssamfundet skal have fokus på – ikke mindst her i Genève.”

Besøget vil ud over Syrien have fokus på Danmarks kandidatur til FN’s Menneskerettighedsråd for perioden 2019-2021. Samuelsen mødes blandt andet med FN’s Højkommissær for menneskerettigheder, Zeid Ra’ad Al Hussein. Danmark fordobler i 2018 sit bidrag til Højkommissærens kontor til 60 mio. kroner.

Anders Samuelsen siger:

”Danmark skal være helt i front, når det gælder kampen om de universelle menneskerettigheder og frihedsrettigheder. Det er derfor, vi har meldt os på banen for en plads i FN’s Menneskerettighedsråd. Vi skal i verden fremme de liberale, demokratiske værdier og frihedsrettigheder, som Danmark står for. Det er en kerneopgave for dansk diplomati og jeg er stolt over at kunne være med til at bære den fremad.”

For yderligere information:
Presserådgiver Kasper Thams Olsen, 61979031