Spring til indhold

OPCW konkluderer, at der blev brugt sarin gas i Syrien

30.06.2017  14:23

I dag har Organisationen for Forbud mod Kemiske Våben (OPCW) udgivet sin endelige rapport om brugen af kemiske våben i den syriske by, Khan Shaykhun, der fandt sted om morgenen den 4. april 2017. Rapporten fastslår uomtvisteligt, at det kemiske kampstof sarin blev anvendt i forbindelse med angrebet. Den videre undersøgelse overgår nu til den FN-OPCW ledede efterforskningsmekanisme, Joint Investigative Mechanism (JIM), der vil afdække hvilke parter i konflikten, der stod bag brugen.
 
Anvendelsen af kemiske kampstoffer i den syriske borgerkrig viser, hvor vigtig en fjernelse af disse våben er. Derudover understreger angrebets grusomhed og konsekvenser vigtigheden af OPCW’s mission. Det er essentielt både at mindske risikoen for anvendelse og spredning af kemiske kampstoffer af humanitære såvel som sikkerhedspolitiske årsager. Danmark har og vil fortsat bidrage til OPCW’s arbejde og indgå aktivt i kampen mod anvendelsen af kemiske våben.
 
Danmark bidrog med ledelsen af Operation RECSYR i 2014 til, at alle kendte kemiske kampstoffer fra det syriske regime blev fjernet og destrueret. Fjernelsen har mindsket risikoen for anvendelse af kemiske våben i konflikten samt risikoen for at stofferne falder i hænderne på terrorgrupper.